Slik Fikser Du Tette Avløp

rørleggerslange for å fikse tett avløp

Fiks tett avløp raskt med en sugekopp og rørleggerslange

 • Tid: Under en time
 • Vanskelighetsgrad: Nybegynner
 • Pris: Mindre enn 200 kr

Steg 1: Start med den enkleste løsningen for å fikse tett avløp

Fjern propper ved øverst i avløpet ved å skru løs mutteren som fester pivotstangen under vasken. Trekk pivotstangen litt ut for å løsne stopperen. Fjern stopperen, rengjør den og sett den tilbake på plass.

Før du går til verks med en sugekopp for en full angrepsstrategi, start med å rense avløpets åpning på toppen. Av og til er proppen lett synlig, som en hårklump eller skitt samlet på stopperen i badevasken (som vist på Bilde 1). Noen stoppere kan du bare trekke rett ut og gjøre rene. Andre må løftes forsiktig opp. Undersøk under dem så godt du kan, og hvis du ser smussansamlinger, fjern og vask dem (som vist på Bilde 1).

Slukstopperen i badekaret fanger også ofte opp avfall. Men det er normalt lettere å forsøke å bruke en sugekopp før du tar den ut.

ADVARSEL: Ikke bruk kjemikalier for å åpne sluk før du tar i bruk en sugekopp. Kjemikaliene kan være etsende og risikoen for at de spruter opp under bruk av sugekoppen er reel. Hvis du allerede har forsøkt kjemikalier uten hell, la sluket stå over natten slik at det tømmes for så mye vann som mulig. Før du deretter bruker sugekoppen, fyll sluket litt og sørg for å ha på deg vernebriller og gummihansker for å beskytte øyne og hud.

Steg 2: Ta i bruk sugekoppen ved tett avløp

Fyll vasken med minst 5 cm vann, dekk til avløpet med sugekoppen for å sikre en tett forsegling, og bruk et rytmisk trykk der du dytter ned og trekker opp for å skape trykk i avløpsrørene. Sørg for å forsegle eventuelle overløpshull med en våt svamp eller et annet objekt slik at trykket ikke går ut av overløpshullet.

Å bruke en sugekopp er den mest straightforward måten å fjerne en blokkering i avløpet uten å måtte demontere rørene. Enhver sugekopp vil fungere for både vask og badekaravløp (som vist på Bilde 2).

Det overordnede målet er å bryte opp og presse proppen ned gjennom avløpet. Det er ikke nødvendig å demontere noe. Vi anbefaler bruk av gummihansker (selv om det ikke ble gjort på våre demonstrasjonsbilder!).

Følg disse veiledningene for bruk av sugekopp:

 1. Fyll vasken med nok vann til at det dekker sugekoppen.
 2. Sørg for at sugeklokken helt dekker avløpshullet. Bruk en fuktig svamp, en klut eller til og med gaffatape for å tette eventuelle overløpshull, og bruk en stopper for ekstra avløpshull som du finner i doble vasker.
 3. Start forsiktig med sugekoppen. Sugekoppen er i utgangspunktet full av luft. Et for kraftig trykk kan presse luften tilbake og forårsake vannsprut over hele rommet – inkludert deg selv!
 4. Etter at luften er presset ut, bruk sugekoppen hurtig og vedvarende, og sørg for å opprettholde trykket. Fortsett med dette, og gi 15 til 20 kraftige støt om nødvendig. Dette presser vannet frem og tilbake i avløpet og vil som regel bryte opp blokkeringen.
 5. Legg til mer vann ved behov for å holde sugeklokken dekket. Hvis luft trekkes inn i avløpet, vil forsøk på å presse luft gjennom avløpsrørene ikke skape tilstrekkelig trykk.

I de fleste tilfeller er dette alt som skal til for å fjerne en blokkering og gjenopprette normal avløpsflyt. Men hvis avløpet fortsatt er tett, kan det være på tide å bruke en slange.

Video: Hvordan åpne et tett avløp

Steg 3: Rengjør avløpet med en rørleggerslange

Løsne koblingene under vasken og fjern vannlåsen. Plasser en bøtte under for å samle opp vann og eventuelt annet skrot. Undersøk vannlåsen og se om det er noen blokkeringer der og rengjør den.

Rørleggerslanger er laget av tett viklet wire som er svært fleksibel, noe som gjør at den kan manøvrere rundt de skarpe 90-graders bøyene i avløpsrør. En spiral på 4,5 til 6 meter og 6 mm tykkelse vil takle de fleste oppgaver i hjemmet. De er tilgjengelige i de fleste jernvarebutikker og byggevarehus.

Mens en sugekopp kan være en rask løsning som tar omtrent 10 minutter, kan du forvente at bruk av rørleggerslange vil ta 20 til 30 minutter. Du må først fjerne vannlåsen under vasken, og deretter skyve spiralen ned i avløpet, snurre den rundt hjørner og inn i propper. Korkskruetuppen på spiralen vil gripe tak i blokkeringer slik at du kan dra dem ut.

Følg disse veiledningene for bruk av rørleggerslange:

 • Rull ut slangen og legg den rett ut. Ellers vil den plutselig sprette ut når du slipper spolen.
 • Dytt slangen fast inn i avløpet og vri den samtidig for å komme rundt skarpe hjørner.
 • Vri slangen med klokken når du føler motstand, slik at den vikler seg inn i blokkeringene. Trekk deretter tilbake litt. Hvis du føler motstand, har du hektet på noe. Trekk det ut.
 • Hvis slangen fortsetter å gjøre fremgang (strekk dypere inn i avløpet), hold på med det. Den vil sakte tygge gjennom tøffe ting. Du vil ikke vite sikkert at du har løst problemet før du monterer avløpet på nytt og lar vannet renne gjennom det. Så kjør slangen så langt du kan.
 • Avløp er skitne. Tørk skitt av rørleggerslangen med en klut når du trekker den ut.
 • Etter å ha fjernet proppen, monter vannlåsen på nytt. Hvis vannlåsen er gammel, bytt den ut med en ny mens du først er i gang.

Steg 4: Feilsøk avløp som tetter seg ofte

Hvis det samme avløpet tetter seg flere ganger, kan det tyde på at du har avløpsrør som trenger en grundigere rens, en delvis blokkering i røret eller at avløpssystemet er dårlig utformet. Etter at du har gjenopprettet flyten, prøv den enkleste langsiktige løsningen først.

Tilsett en kjemisk avløpsrens. Disse kjemikaliene, som du kan finne i matbutikker, jernvarebutikker og byggevarehus enten i pulverform eller som væske, er spesielt effektive for å oppløse hår og oljer som ofte tetter til badets avløp, samt fett som kan tette kjøkkenvasken. Regelmessig bruk kan forebygge oppbygging. Vær oppmerksom på at kjemikaliene kan forårsake brannskader eller hudirritasjoner, så husk å bruke plasthansker og følg instruksene på emballasjen nøye.

Hvis du ikke allerede har gjort det, demonter vannlåsen. Rens den og bruk en avløpsspiral for å fjerne hardnakket skitt som for eksempel en skje eller en skrubbesvamp som kan ha sklidd ned i avløpet.

Undersøk avløpsrørene for utilstrekkelig fall (mindre enn 6 mm per meter), overflødige svinger eller for lange horisontale strekk. De fleste avløpsrør er utilgjengelige i veggene og under gulvet, men hvis du har en kjeller eller krypkjeller, kan du kanskje inspisere noen av dem.

For propper som ligger dypere i systemet, kan det være nødvendig med en kraftigere avløpsspiral. Eller du kan trenge å kalle på en lisensiert rørlegger. Glem ikke å se på disse tipsene for å unngå tette avløp i fremtiden.

Nødvendige verktøy for dette prosjektet: Sørg for å ha alle nødvendige verktøy for dette gjør-det-selv-prosjektet klare før du begynner – det vil spare deg for tid og frustrasjon.

 • 4-i-1 skrutrekker
 • Plunger (sugekopp)
 • Sikkerhetsbriller
 • Glidekjeftang

Del dette innlegget

Flere innlegg

Jensen Arthur